Megaonderzoek naar oorzaak ALS

15 januari 2013
Bron: Twentse Courant Tubantia

NIJMEGEN - Stichting ALS Nederland gaat samen met het ALS Centrum in het Universitair Medisch Centrum Utrecht een grootschalig onderzoek doen naar de oorzaak van de zenuw-spierziekte AL

Dat het onderzoek plaatsvindt, is mede het gevolg van de ‘Ik ben inmiddels overleden’-campagne.

Europa
In het zogenoemde ‘MinE’-onderzoek wordt het DNA van 4.000 gezonde personen vergeleken met het DNA van 6.000 ALS-patienten. Het onderzoek start in Nederland maar wordt, zodra de eerste gegevens bekend zijn, ook ‘uitgerold’ over Europa.

ALS is een neurologische aandoening waarbij de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenen langzaam afsterven. Spiergroep voor spiergroep valt uit. De patiënt kan steeds minder en maakt dit heel bewust mee. Zijn hersenen wordt niet aangetast. Over de oorzaak is niets bekend. In de meeste gevallen verloopt het ziekteproces snel.

Onderzoek
Het onderzoek start over enkele maanden en wordt geleid door de prof. dr. Leonard van den Berg, neuroloog in het UMCU en hoogleraar Experimentele neurologie. Op dit moment is men druk bezig met de voorbereidingen, zoals het verfijnen van de onderzoeksvragen.

Het Nederlandse deel van het onderzoek gaat rond de 2 miljoen euro kosten. Hier zit geen cent overheidsgeld bij. De financiering is totaal afkomstig uit giften. In de toekomst hoopt de ALS stichting op Europese subsidies.

 

Freek

Programma: vrijdag 1 februari 2013

Locatie:
Almelounge Business Club – Polman Stadion
Om 18.30 begint de avond met een champagne ontvangst, tussen de verschillende gangen door organiseren wij een veiling met artikelen die door diverse sponsoren beschikbaar zijn gesteld. 55,- per persoon.

Meer info klik hier.

Stichting A.L.S.

 

Who's Online

We have 16 guests and no members online